Lån för dig som är egen företagare

Småföretagare har många saker att oroa sig för, men en av de viktigaste är att hitta rätt lån för att hjälpa företaget att växa. Det finns många olika typer av lån och det kan vara svårt att avgöra vilket som är rätt för dig. Här är några tips för att välja rätt lån för ditt företag.

1. Veta vad du behöver lånet till

Det första steget för att välja rätt lån är att veta vad du behöver det till. Letar du efter ett lån för att köpa ny utrustning eller utöka verksamheten i ditt företag? Eller behöver du ett lån för att täcka några kortsiktiga utgifter? Att veta vad du behöver lånet till hjälper dig att begränsa dina alternativ. Det är också något som de flesta kreditgivare kommer att fråga dig. – ”Vad är syftet med ditt lån?” och att vara väl förberedd på svaret minska eventuella tvivel om vad du egentligen ska använda pengarna till.

2. Överväg dina alternativ

Det finns många olika typer av lån tillgängliga, så det är viktigt att överväga alla dina alternativ innan du fattar ett beslut. Det finns lån specifikt för småföretag som är inriktade på att hjälpa företagare i ett tidigt skede, liksom lån från traditionella långivare som banker. Du bör jämföra räntor, återbetalningsvillkor och avgifter innan du bestämmer dig för vilket lån som är rätt för dig. En del långivare kräver att man betalar dyra avgifter och kostnader om man skulle betala av hela lånet tidigare än överenskommet slutdatum.

3. Överväg dina alternativ – ytterligare ett steg!

Tyvärr är det vanligt att företagare har problem med att få lån till sitt företag. Men när du överväger dina alternativ ytterligare ett steg ska du också utvärdera alternativet att ta lånet på dig själv som privatperson. När du tar lånet på företaget så behöver du allt som oftast ändå ta personlig borgen vilket gör att du som privatperson blir solidariskt betalningsansvarig om företaget inte skulle kunna betala tillbaka lånet.

Däremot är det många långivare som riktar in sig till företag som inte erbjuder några privatlån och därav är det många som missar möjligheten att använda sig av en aktör som erbjuder privatlån. Du kan exempelvis vända dig till axofinans.se som är en av Sveriges största låneförmedlare. De hjälper dig hela vägen och utvärderar de alternativ som finns för att du ska kunna ta lånet som privatperson.

4. Kontrollera din rätt till stöd och bidrag

Alla lån är inte tillgängliga för alla. Vissa lån har särskilda behörighetskrav, till exempel att företaget behöver ha funnits ett antal år eller krav på en omsättnings om företaget inte uppnår. Se till att du undersöker olika former av projekt och stöd som finns. Ett tips kan vara att ta kontakt med kommunens ansvarige för näringsliv och höra dig vidare den vägen om det finns några projektmedel som kan sökas. Det förekommer även att företag söker bidrag från Tillväxtverket och Arbetsförmedlingen etc.

5. Läs det finstilta

När du har bestämt dig för vilket lån som är rätt för dig är det viktigt att du läser det finstilta innan du skriver under några papper. Var uppmärksam på ränta, återbetalningsvillkor och avgifter. Det är också viktigt att förstå vad som händer om du inte kan göra dina återbetalningar i tid.

6. Jämför en sista runda

Det är alltid en bra idé att shoppa runt och jämföra olika lån innan du fattar ett slutgiltigt beslut. Prata med en jämförelsetjänst eller flera långivare om deras produkter och jämför räntor, avgifter och återbetalningstider.